Apr 7, 2011

Plasenta akreta (accreta)

Tadi ade terbaca tentang masalah kandungan Lynn  tentang Placenta Previa... tetiba rasa gerun pulak sebab aku pulak ade masala placenta accreta... ehh ape kebenda tuh... tentu korang jarang dengar kan!! masalah Lynn ialah uri dia di bawah tapi masalah aku pulak uri melekat pada dinding rahim.. dua2 anak mcm tuh dan kandungan ke 3 ni doktor pun mcm risau2 jek...

Melekat uri ni sangat bahaya dan boleh menyebabkan pendarahan dan kalau bertambah teruk boleh menyebabkan rahim kiter di buang.. uwaaaa..memang gerun ok..

Masa anak sulung arituh aku terpaksa di bius separuh badan utk kuarkan uri..punya la seksa... anak kedua pulak hampir berjam2 kuarkan uri walhal baby dah lama kuar... nasib doktor melayu.. suruh aku berselawat dan banyak membaca surah2 yang ingat... alhamdullilah lepas berjam2 dlm bilik menunggu tuh, akhirnya kuar gak uri.. itu la pasal anak ke 3 ni aku gerun sangat dan kalau terjadik lagi, doktor nasihatkan aku tak mengandung lagik.. mcm2 kemungkinan bole jadik...jadik harap-harapnyer kes mcm ni takkan terjadik kat aku.. takoott wooo!!!

tiada ubat untuk placenta acreta ni.. sebab dah kuar baby baru tau yang uri tuh melekat atau tak..hanya doa dan tawakal.. kot terjadik lagik, kena pakai perisai la aku ni.. tak leh ngandung lagik.. mcm2 bole terjadik.. hanya doa dan terus berdoa agar tak terjadik lagi tapi biler doktor cakap kemungkinan akan terjadik pada kandungan yg ke-3 ni, mula la rasa tak sedap hati... tapi demi anak tersayang, ape saja sanggup dilakukan!! kan!!.. hehehe...

nak tau lebih lanjut klik sini..

5 comments:

Gaban said...

uri melekat? seramnya... baru2 ni masa pegi check-up, akak tgk apahal plak semua nurse berlari2 dgn muka cemas je. rupanya ada sorang pompuan ni terberanak kat klinik desa. baby dah selamat keluar, tapi uri dia melekat. so, emergency panggil ambulance untuk hantar dia ke hospital. kesian sgt tengok. akak harap dia selamat la..sbb bleeding byk sgt. ngeri plak tgk..cadar stretcher berdarah2.. akak harap pun ceqla selamat bersalin nati tanpa ada masalah pape. byk2 doa k...

LyNn HaMzAh said...

kak, lynn doakan segalanya dipermudahkan yer...moga allah lindungi kita dan anak di dalam kandungan nie...insyaallah...

jihan musfirah musa said...

uri melekat ni kiter boleh detect masa scan x??..

mama_izz said...

tq kak yatie.. tq Lynn.. doa-doakan uri saya kali ni tak melekat yer.. hehe

mama_izz said...

Jihan..doktor cakap masa scan tak bole detect.. baby dah bersalin baru bole tau uri melekat ke tak..