Feb 26, 2010

blogger yang kondem orang

maafkan saya andai ada yang berkecik hati atau tak suka apa yang saya tulis.... maafkan sebab saya baru aje dlm dunia blogger ni tapi nak bagi komen.. sebenarnya saya terpanggil nak tulis benda2 semua mungkin sebab salah satunya saya terasa dengan kenyataan seseorang... sebenarnya dia tak komen pada saya pun tapi saya terasa sebab Kenyataan beliau ada kena mengena dgn blog saya ni... penulisan & komen dia membuat hati saya tersentap.. katanya lebih kurang macam ni la.. "aku tak suka betoi ada blogger-blogger ni asyik tulis cerita apa yang anak2 dia buat siang malam.. Huh! memang terkena kat muka saya ni..

ermm.. blog saya banyak mengisahkan kehidupan saya..suami saya.. kawan2 saya dan jugak contest.. ermm.. bukan saya sorang jek yang tulis blog tentang anak2 .. tapi ramai sgt2..Tentu ibu bapa yang sangat2 sayang pada anak2 tentu suka menulis perihal anak2 diorang.. ape yang yang anak2 diorang buat atau mungkin dia nak anak diorang baca blog diorang apabila besar kelak.. kadang2 nak luah satu persatu dgn anak2 memang tak terluah.. tunjuk aje blog , mungkin diorang tahu betapa sayangnya.. kasihnya mama diorang pada diorang.. takkan nak bagitau satu persatu pengorbanan kat diorang.. kalau diorang baca blog tentu diorang bole berfikir mana yang baik mana yang buruk.. baru diorang tahu betapa indahnya kehidupan diorang masa kecik sehingga mama diorang mencatatkan diari indah buat tatapan diorang besar nanti.. itu pendapat saya la.. pendapat orang saya tak tau la.wahai kengkawan.. makcik..pakcik...tak yah la tulis mcm tu sehinggan perasaan orang teransang..

suka hati la diorang nak tulis ape kat blog diorang.. kalau tak nak baca & tak puas hati, tutup aje.. tak yah nak beri komen2 yang menyakitkan hati orang lain.. kan dah berdosa tuh.. kalau orang dah jadik ibu, baru la faham keadaan saya macam mana.. gembiranya membesarkan anak2 sehingga tahap ini... walaupun anak2 bukan lah super duper berjaya saya tetap berbangga dengan anak2 saya.. huh!.. orang yg akan jadik mama baru diorang tau betapa sakit hati bila anak diorang di kata atau dituduh mcm2...

saya suka sgt2 bila orang tulis pasal anak2 diorang.. apa yang anak2 diorang buat.. apa yang anak diorang makan.. yang baik saya praktikkan.. yang tak baik saya buat BODO aja la..saya tak kutuk .. saya senyum je la..  ada satu blog tentang ape yang anak dia makan.. wow saya sangat teruja.. saya tak buat pun mcm tuh.. saya cuma beli aje kat kedai tapi dia?? masak sendiri demi anak2 diorang walaupun diorang bekerja.. ada jugak tentang anak2 diorang yang hantar kelas ini kelas itu & mcm2 lagik la.. seronok & teruja nak buat pada anak sendiri.. hehe.. 

saya tak suka la tengok blogger2 bergaduh.. yang ni kata yang ni.. yang tu kata yang tu... yang ni tak puas hati dgn yang tuh.. kadang orang yang terlebih mengata tuh isu dia mcm NGOK jugak.. tak yah nak kata mengata.. ape la.. sesama melayu gaduh benda remeh temeh ni.. lagik satu siap tulis aku bukan nak KONDEM orang TAPI.... ???  ermm.. sebenarnya ayat2 dia tu memang nak kondem orang so tak yah komen perihal orang.. jaga jek blog sendiri.. eh saya tak faham la.. kenapa benda mcm ni boler terjadik.. menambah2 dosa aje.. dah la dosa yang ade tak tertanggung, cari dosa lagik.. ,mengata orang menghina orang.. adoyai..

yup! manusia bukan sama.. pendapat orang lain-lain so tak yah nak dipertikaikan.. kalau manusia semua TUHAN jadikan sama, aman damai la dunia ni.. ermmm... entah la.. saya ingat jadik BLOGGER boleh jadik kawan rupanya carik musuh pun bole.. saya jadik takut nak tulis ape yang saya rasa nak tulis.. takut orang naik menyampah.. mengata & mengumpat padahal ini la dunia kita..  kalau rasa tak puas hati atau menyampah! dipersilan tutup aje blog orang yang anda menyampah.. usah bukak2 lagik.. ni tak.. dah la menyampah pastu bukak lagik blog orang tuh, baca gak n3 lain pastu tak puas hati lagik..carik lagik kesalahan orang tuh...  adoi.. tak faham la..

oh ye satu lagik pasal nak tambah pendapatan melalui nuf ada ape2 je la kat blog.. saya tau ade orang yang terlebih exited dgn nuff ni... saya punya nuff baru jek sehinggit... saya malas la pasal benda2 ni.. apa benda nuffnang ni pun aku tak tau.. hehe.. tapi kalau ade yang nak KLIP KLAP saya punya nuff ni tak kisah la.. ermm.. ade jugak blogger lain yang tak puas hati pasal benda ni.. bagi aku la.. ko nak teruja dgn nuff ni ke.. nak buat ape2 dgn nuff tuh buat la.. korang banyak duit kot tu pasal korang menyampah dgn orang yang teruja dgn NUff ni.. tapi orang2 yang teruja ni sekurang2 nyer berusaha supaya orang klik dia punya nuff.. dia berusaha kan!.. so tak yah pertikaikan benda2 remeh temeh ni.. buat aje kerja sendiri.. haih!.. iskk bertambah tak faham.. eh malas la nak bukak blog yang suka kondem2 orang ni padahal isu dia, saya rasa mcm tak penting jek.. so jaga diri sendiri lebih baik dari mencari kesalahan orang.. ermmm.. entahlah...


berjuta2 keampunan buat teman2 rakan semua yang rasa tersakit hati.. bukan berniat mencampuri HAK anda.. saya cuma tak suka anda bergaduh sesama sendiri..blog yang baik anda jadikan teladan dan praktikkan.. blog yang anda rasa anda menyampah tutup jek.. dah jangan bukak-bukak lagik.. pastu tak yah la komen2 utk menyakiti hati orang tapi kalau nak memperbetulkan kesilapan apa salahya... ermm.. maafkan saya sekali lagik.. saya hanyalah insan biasa.. sape2 yang tak suka blog saya atau menyampah dengan kisah2 saya & anak saya tutup aje la.. pastu jangan bukak-bukak lagik.. saya haramkan dunia akhirat.. ok papai...

5 comments:

lily azliyana @ mama zara said...

setuju ngn awk mama izz..hak masing2 la nk tulis ape dlm blog..klu sape tk suka baca, tutup jek abeh cerita..kita yg dh jadi isteri n ibu ni selalunye mmg fokuskan utk tulis cerita psl family..org yg tk puas hati tu lom kawen n ade anak sbb tu die sakit ati kot..=p

cikgu matahari said...

die jeles mak ayah die tak cte pasal die hehe

mummy roshie said...

hmm..saper yg sibuk2 sgt tuh..setuju ngan mama izz..blog nih ikut suker kita la nak tulis aper...kalo tak suker, kita pun tak suh dia baca..yg nak sakit hati nape kan..???

eleh...owang tuh jeles kat mama izz kut

mama_izz said...

mama zara~ betoi tuh.. tak suka tutup!..hehe

cikgu matahari~ entah2 dia tak kawin kot tak pun dah kawin tak de anak.. tak pun dia jenis tak suka ambik tahu pasal anak.. lantak dia ler.. hehe...

mummy roshie~ dia tak tuju kat saya pun.. mungkin dia tuju kat orang lain tapi saya terasa sebab saya pun suka tulis hal-hal berkaitan anak.. hehe

aKu AdaLaH aKu said...

awat ceqla...
lantak pi la diorg tuh... wat semak jek kalu ko pkkan sal diorg...
adat la manusia...
ala... diorg jeles tuh tgk ko bahgia ngan family ko...
hehehehe... janji aku suker baca blog ko udah...
wakakakkakaka