Nov 12, 2010

tahniah!!

Sejak sorang dua kawan tau yang aku dah pregnant.. ramai pulak yang ucap tahniah.. aduhh terasa tebal pulak pipi.. malu tak terkata.. mana tidaknyer, bukan anak pertama pun tapi anak ketiga.. plak tuh baru sebulan lebih..haha... betul2 malu dah bertambah2 malu biler orang tanya.. ade rahsia?? rahsia ape?? kalau bab mcm ne nak dpt anak takkan nak bagitau kot.. malu i..hahha... memang tak ada petua ape2 cuma berusaha dan terus berusaha hingga berjaya...

Aku sebenarnya tak sabar tunggu 1.12.2010, checkup kali ke-2.. pastu nak scan baby.. hhhaha.. poyos giler makcik ni..hari tuh doctor nak scan aku cakap tak payah .. ye la kecik lagik....pastu dah tak larat nak tunggu lelama.. hehhee..

Anak ketiga ni aku masih terfikir2 nak checkup kat klinik swasta atau klinik gomen.. betul2 blur... 2 anak yang lepas semua di Klinik Pakar Bersalin dan Sakit Puan.. kalau nak buat penjimatan awal, pegi Gomen tapi kalau nak cepat.. mudah dan senang pegi jek swasta... Dulu anak pertama penah la gi kejap kat kerajaan.. tak larat nak tunggu lama2.. banyak sangat prosesnya dan yang tak lalu dgn muka2 jururawat yang sangat manis berseri.. dan bahasanya yang cukup membanggakan rakyat malaysia.. mentang2 la masa tuh aku budak kecik.. korang main main kan aku yek... (Maaf bukan semua jururawat mcm ni)

Pastu aku buat keputusan check jek kat swasta.. Ya Allah betapa amannyer aku masa tuh.. layanan yang sungguh berhemah dan berbudi pekerti hendaknya.. diikuti anak kedua, terus jek ku gi klinik Pakar yang lain , yang aku dgr kabarnyer lebih murah dan beragaman Islam.. anak sulung aku pergi dr.india... dr. melayu sebelum check perot baca bismillah & doa2 skit.. pastu dia mintak izin masa check ape2 yang patut.. sejuk perut aku masa tuh... hahhaa..

anak ke-3 masih terfikir lagik.. hari tuh dah buat buku kat Klinik Sakit Puan dekat aje dgn rumah aku.. jalan kaki 3 minit sampai dan yang paling membuat aku pening sangat2 ni klinik kerajaan betul2 dpn klinik pakar yang aku pergi ni.. masih keliru nak pegi yang mana???  rasa2 nak jimat nak aje pergi klinik kerajaan tapi kalau nak senang dan mudah pegi swasta jek.. macam swasta, mengikut pengalaman aku, tiap2 bulan dia scan baby dlm perot.. ukur tulang belakang baby.. ape2 masalah terus dia bagitau & suruh rujuk terus tmpat kiter nak bersalin... dan hospital bersalin semestinya di Hospital Gomen.. free aje.. lagipun tak mampu nak bersalin kat swasta...nak tercirit membayarnyer.. hehe

4 comments:

LyNn HaMzAh said...

Lynn check up dua-dua klinik kak...Check up kat kerajaan sebab nanti kalau nak bersalin kat hospital kerajaan dah ada buku merah...dan check up swasta sebab nak penerangan yang detail...

wana said...

akak gomen je sbb ada kes kan..kalo gi swasta kang tentu2 je diaorg suh refer ke hospital k'jaan..malas tul nk buat keje 2 kali kan..

x kisah la up to u..kalo ada duit lebih sket apa salahnya ke swasta kan,kalo x cukup budget gi hosp gomen je :D

apa2 pun yg ptg kita & bb sentiasa dlm keadaan baik..insyaAllah..

mama_izz said...

tu la Lynn.. akak ni tgh fikir2 nak check mana satu...nak gi dua2 malas la pulak.. hehe

mama_izz said...

kak wana.. sblum ni 2 2 anak gi swasta.. kat ipoh diorang tak kisah sangat.. bersalin nanti diorang refer jek kat swasta punya.. hehehe

tu la.. harap2 begitulah hendaknya.. baby sentia dlm keadaan sihat sejahtera.. hehe